ATT MÅ BÄTTRE BÖRJAR MED ATT HITTA BALANS

Livsviktiga Fettsyror: Ta reda på din fettsyrebalans med ett enkelt test!

Låt inte din hälsa vara ett mysterium!
Lär dig att  
skydda
din kropp
Följ med i hälsogenombrottet som sveper över världen!
Vetenskap och teknik utvecklas snabbare än någonsin i mänsklighetens historia. Vi vet mer om kost och hälsa än någonsin tidigare. Frågan är bara varför vi får mer och mer problem med vår hälsa?
ÄR DU I RISKZONEN? LÄR DIG ATT NÅ RÄTT BALANS OCH SKYDDA DIN KROPP
Skrivet av Marjam den 1 Oktober 2020
Under tidig stenålder för drygt 40 000 år sedan tillförde man
ungefär lika mycket omega 6 fettsyror som omega 3 fettsyror naturligt via kosten. Idag intar vi ca 10-15 gånger så mycket omega 6 som omega 3 och detta har ett pris… som hälsan betalar…
Människokroppen är uppbyggd av celler, från början bara en enda cell. Denna första cell delar sig och blir till två som sedan blir till fyra celler och så vidare fram till en ny individ har skapats. Vi besår alltså av en mängd noga konstruerade små små “pusselbitar”, som styr och sköter om våra kroppar in i minsta detalj. Dessa celler har en fantastisk förmåga att själva bilda olika näringsämnen som vår kropp behöver, men långt ifrån alla. 

Omega 3 och omega 6 är två sådana, livsnödvändiga ämnen som din kropp INTE kan tillverka. Dessa är så kallade essentiella fettsyror, vilket betyder att du måste tillgodose ditt behov av dem via kosten. Eftersom dessa fettsyror är oerhört viktiga för en mängd funktioner såsom normal hjärnfunktion, hjärtfunktion och ett starkt immunförsvar är det viktigt att vi är noga med att få i oss rätt mängd av dessa.

LIVSVIKTIGA FETTSYROR: FAKTA OCH FORSKNING

Läs hela ARTIKELN och Lär dig nytt om HÄLSA, BALANS OCH PREVENTION
Föreningen Saga
Föreningen drivs av läkare, apotekare, forskare, fysioterapeuter, therasuit terapeuter, logopeder, specialister inom näringslära och neurofeedback , samt musiker.

Författare:
Marjam Ott

Marjam Ott är Diplomerad Nutritionist, Certifierad HRV Tränare, fil.dr och Forskare på Uppsala Universitet 

Nu kan du på ett enkelt sätt ta reda på fettsyra-sammansättningen i blodet

Boka och Få:
 • Personlig bedömning: Av Leg Nutritionist
 • Personlig rådgivning: Just för dig
 • Svar på dina frågor
 • Möjlighet till uppföljning
Hur mår din kropp? Är du i balans?    Boka din tid här!  Begränsat med tider
Enligt våra studier är 95% i riskzonen
 • Obalans mellan Omega-6 och Omega-3
 • Låga nivåer av Omega-3
 • För lite polyfenoler i kosten
 • Låga nivåer av vitamin D3
500 Miljoner människor tar omega-3 idag men mindre än 0,2% har tagit ett test för att kontrollera sin fettsyrebalans!
Både omega 6 och omega 3 har en lång rad vitala funktioner. Under tidig stenålder för drygt 40 000 år sedan tillförde man ungefär lika mycket omega 6 fettsyror som omega 3 fettsyror via kosten. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 var då närmare 1:1. Dagens moderna kosthållning är över lag rik på omega-6 och tämligen fattig på omega-3, vilket har lett till att vi intar ca 10-15 gånger så mycket omega 6 som omega 3. Medan omega-3 verkar antiinflammatoriskt, gör omega-6 det motsatta och när det gäller inflammation är lagom bäst.

Kroppen använder inflammation för att snabba på läkning vid skador och sjukdomar, men drar en inflammation igång i onödan eller håller på onödigt länge kan den orsaka problem. Det är därför viktigt att intaget av dessa fettsyror är balanserat. Äter man för mycket omega-6 finns annars risken att inflammationsgraden i kroppen blir för hög.
Idag intar vi ca 10-15 gånger så mycket omega 6 som omega 3 och detta har ett pris… som hälsan betalar…
Omega 3- det livsnödvändiga fettet
Omega-3 är ett samlingsnamn för en familj fleromättade fettsyror. Det finns tre huvudtyper av
Omega 3:
 • DHA (Dokosahexaensyra/Docosahexaenoic Acid)
 • ​​EPA (Eikosapentaensyra/Eicosapentaenoic Acid)
 •  ​ALA (alfa-linolensyra/Alpha-Linolenic Acid)
DHA och EPA är långkedjade omega 3-fettsyror som främst återfinns i fisk och alger. ALA är en kortkedjad omega 3-fettsyra och återfinns framförallt i växtriket i exempelvis linfrö och valnötter. Även om växter såsom linfrö är en mycket rik källa till omega 3 i form av ALA, kan den endast i relativ liten omfattning omvandlas till de viktiga fettsyrorna EPA och DHA i kroppen. I genomsnitt omvandlas högst 5% av tillförd ALA till EPA och mindre än 0,5% till DHA (1).

Att äta fisk eller växtbaserat Omega 3 någon gång i veckan ger ett naturligt inslag av EPA och DHA – men de flesta av oss får trots det i oss alldeles för lite av dessa livsviktiga fettsyror. Det är en enorm fördel att vi nu har möjlighet att tillgodose oss Omega 3 i form av kosttillskott från fisk eller alger. På det viset kan man få i sig en noga avvägd mängd av DHA och EPA direkt, oberoende av kroppens förmåga att omvandla ALA till dessa viktiga byggstenar.
Vad du kan göra för att ta kontroll över din hälsa? Diplomerad Nutritionist Mirjam kan berätta här
ÄR DU I RISKZONEN? ENDA SÄTTET ATT VETA ÄR ATT GÖRA ETT ENKELT BLODPROV!
Testet är anonymt och utförs av det kända laboratoriet VITAS
Vid optimal hälsa bör balansen mellan Omega 6 och omega 3 vara mindre än 3:1. Endast 5 procent av europeerna ligger på den nivån.
20% ligger på 7:1 och hela 75% ligger på en farlig nivå av 15:1
Var ligger du?

Gör testet du också så skickar vi en rapport med ditt testresultat. Om du hör till de fem procent som redan har rätt nivå av Omega-3 och polyfenoler får du pengarna tillbaka. På riktigt.
Fett är viktigt för våra kroppar och fettsyror som Omega 3 hjälper till att bygga upp cellens ”väggar” (cellmembranen). Eftersom samansättningen av dessa bla påverkar cellens förmåga att ta upp och tillgodose sig näring, är det viktigt att rätt komponenter såsom omega 3 finns på plats för optimalt näringsupptag.
Ett ökat intag av omega 3 påverkar aven riskfaktorer för hjärt och kärlsjukdomar positivt, bla genom att sänka blodtrycksnivån hos personer med högt blodtryck. De finns även studier som visar att omega 3 gynnar HDL, det goda kolesterolet.
Ett ökat intag av omega 3 påverkar även riskfaktorer för hjärt och kärlsjukdomar positivt, bla genom att sänka blodtrycksnivån hos personer med högt blodtryck (2,3). De finns även studier som visar att Omega 3 gynnar HDL, det goda kolesterolet (4,5).
Omega-3 är bra för hjärtat och blodkärlen enligt flera studier
 • Omega 3 sänker triglycerider, en typ av fett i blodet (21,22)
 • ​Omega 3 minskar risken för oregelbundna hjärtslag (förmaksflimmer) (23,24)
 • ​Omega 3 minskar ackumuleringen av plack i artärerna (25,26)
 • ​Omega 3 hjälper till att sänka blodtrycket (2,3)
För att ytterligare förstå vikten av Omega 3 kan även nämnas att en stor del av vår hjärna består av denna fettsyra. Studier har visat att uttrycket, ”Att äta fisk gör dig smartare”, har en hel del sanningar.
Dagens Barn och Ungdomar har Generellt Låga Omega 3 

Låga omega 3 nivåer kan påverka koncentrationen och inlärningsförmågan negativt då Omega 3 främjar flödet av signaler i hjärnan

Dagens barn och ungdomar har generellt låga omega 3 nivåer vilket kan påverka koncentrationen och inlärningsförmågan negativt då omega 3 främjar flödet av signaler i hjärnan (6,7). Flera studier antyder även att tillskott med omega 3 kan ge minskade ADHD symptom (8,9), lindring av depression och ångest (10,11) samt möjligheten att bromsa försämring av demens (12,13).
Flera studier antyder även att tillskott med omega 3 kan ge minskade ADHD symptom, lindring av depression och ångest samt möjligheten att bromsa försämring av demens
Obalans mellan omega 6 och omega 3 kopplas enligt forskare världen runt även till ökad risk för typiska inflammatoriska sjukdomar och ett försvagat immunförsvar. Eftersom omega 3 bildar ämnen som dämpar inflammation i kroppen betyder brist på denna fettsyra också ett minskat skydd mot dessa typer av sjukdomar. Många studier visar lovande resultat, tex förbättrad astma (14,15) och lindring av eksem med ökat intag av omega 3 (16,17).
Många studier visar lovande resultat, tex förbättrad astma och lindring av eksem med ökat intag av omega 3
För inflammatoriska tarmsjukdomar har kosttillskott i vissa fall lett till minskad inflammation i tarmslemhinnan, minskat behov av medicinering och färre sjukdomsskov (18). Även vid reumatism finns studier som påvisar positiva resultat kopplat till ett ökat intag av omega 3 bla i form av minskad ledsvullnad och mindre smärta (19,20).
För inflammatoriska tarmsjukdomar har kosttillskott i vissa fall lett till minskad inflammation i tarmslemhinnan, minskat behov av medicinering och färre sjukdomsskov
En god fettsyrabalans har alltså utan tvekan en rad positiva effekter i kroppen. Sammanfattningsvis kan vi säga att dessa livsviktiga fettsyror påverkar hjärta/kärl, hjärnan, kan hjälpa mot koncentrationssvårigheter, främja psykisk hälsa och bidrar till ett starkare immunförsvar.
Även vid reumatism finns studier som påvisar positiva resultat kopplat till ett ökat intag av omega 3 bla i form av minskad ledsvullnad och mindre smärta
Ovan nämnda studier visar endast ett litet urval av de hälsofrämjande effekter som omega 3 har på vår kropp. Dessa fettsyror är livsviktiga byggstenar för våra celler och därmed nödvändiga för att leva ett friskt liv.
Vad du kan göra för att ta kontroll över din hälsa? Diplomerad Nutritionist Mirjam kan berätta här
Testet ljuger inte! Ett enkelt test som är lätt att använda och mäter din nivå av Omega-3 och den viktiga balansen mellan ditt intag av fettsyrorna Omega-6 och Omega-3

I december 2020 har vi genomfört över 575 000 tester
Vad kan vi göra då?
Hur får jag reda på om jag har brist? Vilken Omega 3 ska jag ska köpa?
Hur vet vi då om vi får i oss tillräckliga mängder av dessa fettsyror och att vår balans mellan omega 6 och omega 3 är optimal? Det enklaste sättet är att göra ett kappilärblodprov, 2 droppar blod från ditt finger och du får reda på hur din kropp mår. Du kan göra testet hemma utan assistans från vårdpersonal och du kan se ditt resultat inom 2v. Testet är anonymt. Om det visar sig att dina värden inte är optimala är det klokt att öka ditt omega 3 intag med ett kosttillskott, för att kunna ge cellerna optimala förutsättningar att utföra sina många viktiga uppgifter i kroppen.
Föreningen Saga
Föreningen drivs av läkare, apotekare, forskare, fysioterapeuter, therasuit terapeuter, logopeder, specialister inom näringslära och neurofeedback , samt musiker.

Författare:
Marjam Ott

Marjam Ott är Diplomerad Nutritionist, Certifierad HRV Tränare, fil.dr och Forskare på Uppsala Universitet 

Detta erbjudande gäller endast en begränsad tid

Det enklaste sättet är att göra ett kappilärblodprov, 2 droppar blod från ditt Ffnger och du får reda på hur din kropp Mår. Du kan göra testet hemma utan assistans från vårdpersonal och du får ditt resultat inom 2v. Testet är anonymt!
Det är dock lätt att bli vilseledd i hälsodjungeln. Dessvärre är det inte så enkelt. Det är nämligen stor skillnad på olika omega 3 och de hälsofördelar de kan ge. När det gäller tillskott är det speciellt viktigt att den känsliga omega 3 molekylen är skyddad både i behållaren och sedan även i kroppen samt att den innehåller en bra avvägd mängd av DHA och EPA.
Hör av Dig till vår nutritionist/kostrådgivare och Boka in en 30 Minuters kostnadsfri Rådgivning via Telefon eller Videosamtal så Berättar hon mer.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML

Marjam Ott

Marjam Ott är Diplomerad Nutritionist, Certifierad HRV Tränare, fil.dr och Forskare på Uppsala Universitet 
REFERENSER:
1. Plourde M et al. Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements Appl Physiol Nutr Metab 2007 Aug;32:619-34

2. Cabo J et al. Omega-3 fatty acids and blood pressure British Journal of Nutrition 2012 June;107:S195-S200

3. Miller P.E. et al. Long-chain omega-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid and blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials Am J Hypertens 2014 Jul;27(7):885-96

4. Javad Zibaeenezhad M et al. Comparison of the effect of omega-3 supplements and fresh fish on lipid profile: a randomized, open-labeled trial Nutr & Diabetes 2017 7:1

5. Balk E. M et al. Effects of omega-3 fatty acids on serum markers of cardiovascular disease risk: a systematic review
Atherosclerosis 2006 Nov;189(1):19-30

6. C. Dyall S. Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA
Front. Aging Neurosci 2015 April; 7: 52.

7. Connor S et al. DHA supplementation enhances high-frequency, stimulation-induced synaptic transmission in mouse hippocampus Appl Physiol Nutr Metab 2012 Oct;37(5):880-7

8. Heilskov Rytter M. J et al. Diet in the treatment of ADHD in children - a systematic review of the literature Nord J Psychiatry 2015 Jan;69(1):1-18.

9. Bloch M.H et al. Omega-3 fatty acid supplementation for the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptomatology: systematic review and meta-analysis J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2011 Oct;50(10):991-1000.

10. Grosso G et al. Role of omega-3 fatty acids in the treatment of depressive disorders: a comprehensive meta-analysis of randomized clinical trials PLoS One 2014 May 7;9(5)

11. Ginty A.T et al. Short-term supplementation of acute long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids may alter depression status and decrease symptomology among young adults with depression: A preliminary randomized and placebo controlled trial Psychiatry Research Volume 229 2015 September;(1-2) 485-489

12. Yurko-Mauro K et al. Cognitive and cardiovascular benefits of docosahexaenoic acid in aging and cognitive decline Curr Alzheimer Res 2010 May;7(3):190-6.

13. Denis I et al Omega-3 fatty acids and brain resistance to ageing and stress: body of evidence and possible mechanisms
Ageing Res Rev 2013 Mar;12(2):579-94.

14. Nagakura T et al. Dietary supplementation with fish oil rich in omega-3 polyunsaturated fatty acids in children with bronchial asthma European Respiratory Journal 2000 16: 861-865

15. Schubert R et al. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in asthma after low-dose allergen challenge Int Arch Allergy Immunol 2009;148(4):321-9

16. Kremmyda L.S et al. Atopy risk in infants and children in relation to early exposure to fish, oily fish, or long-chain omega-3 fatty acids: a systematic review Clin Rev Allergy Immunol 2011 Aug;41(1):36-66

17. Koch C et al. Docosahexaenoic acid (DHA) supplementation in atopic eczema: a randomized, double-blind, controlled trial
Br J Dermatol 2008 Apr;158(4):786-92.

18. Calder P.C. et al. Polyunsaturated fatty acids, inflammatory processes and inflammatory bowel diseases Mol Nutr Food Res 2008 Aug;52(8)

19. Miles E.A. et al. Influence of marine n-3 polyunsaturated fatty acids on immune function and a systematic review of their effects on clinical outcomes in rheumatoid arthritis British Journal of Nutrition 2012 June; 107, supplement S2:S171-S184

20. Berbert A.A et al. Supplementation of fish oil and olive oil in patients with rheumatoid arthritis Nutrition 2005 Feb;21(2):131-6.

21. Ann c. Skulas-Ray et al Omega-3 fatty acids for the management of Hypertriglyceridemia: A science advisory from the America Heart Association, Circulation 2019
22. American Heart Association. Prescription omega-3 fatty acid medications effectively lower high triglycerides. Science Daily 2019

23. Kumar S, et al. Long-term omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation reduces the recurrence of persistent atrial fibrillation after electrical cardioversion. Heart Rhythm. 2012 Apr;9(4):483-91.
24. Calò L, et al. N-3 Fatty acids for the prevention of atrial fibrillation after coronary artery bypass surgery: a randomized, controlled trial. J Am Coll Cardiol. 2005 May 17;45(10):1723-8.

25. DiNicolantonio J.J et al. The Benefits of Omega-3 Fats for Stabilizing and Remodeling Atherosclerosis. MoMed 2020 Jan-Feb; 117(1): 65–69.
26. Wan JB et al. Endogenously decreasing tissue n-6/n-3 fatty acid ratio reduces atherosclerotic lesions in apolipoprotein E-deficient mice by inhibiting systemic and vascular inflammation. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2010;30:2487–94.
Dela oss på sociala medier